Властивості флісової тканини

Цікавим фактом є назва “fleece”, що перекладається з англійської як «шерсть». Адже насправді фліс виготовлений із синтетичних волокон і ніякого відношення до вовни не має. Але тканина має таку велику кількість переваг, що в деяких випадках перевершує натуральний матеріал.

чоловічий фліс фото

Так що все-таки відрізняє фліс від інших виробів:

  • індекс термоізоляції. Завдяки високій щільності ворсу флісові кофти чудово зберігають тепло і запобігають переохолодженню організму навіть якщо намокнуть.
  • еластичність матеріалу. Фліс легкий, не обмежує рух і максимально комфортний в експлуатації.
  • паропроникність. Флісові вироби чудово пропускають випаровування тіла, зберігаючи його сухим.
  • міцність. Фліс характеризується високою зносостійкістю, він довго зберігає свій презентабельний вигляд.
  • низька вага. У туризмі часом вага грає одну з найважливіших ролей, тому флісові кофти дуже легкі, добре складаються і не займають багато місця.
  • легкість використання. Фліски можна прати в машинці, вони швидко сохнуть та невибагливі в експлуатації.
  • невелика ціна. Завдяки тому, що у виробництві використовується відносно недорогий матеріал, ціна виробу легко конкурує з рештою речей гардеробу.

З чого і як роблять фліс?

чоловіча флісова кофта фотоМатеріал, назва якого перекладається, як «шерсть» на 100% штучний – головна його складова – поліефір, а точніше поліетилентерефталат – найчастіше на етикетках вказаний як «поліестер». З цього матеріалу роблять безліч побутових речей: пластиковий посуд, пакети, пляшки, компакт-диски, упаковки для побутової хімії та інше.

Спочатку з поліефірної сировини роблять волокна, потім з них нитки, з яких виготовляють неткане полотно. Виробництво синтетичної тканини має безліч тонкощів та особливостей, а вони, згодом, впливають на якість та характеристики готової продукції. Для того, щоб полотно перетворилося на звичний нам фліс, його перуть, фарбують і пропускають через спеціальний верстат зі щітками – там з полотна витягуються дрібні петлі та утворюється шорстка м'яка пухнаста поверхня. І на останній стадії з полотна видаляється зайвий ворс, щоб уникнути утворення катишків – цей процес називається антипілінговою обробкою.

Як ми вже розповідали, фліс роблять з того ж матеріалу, що й пластикові пляшки, а в останні десятиліття і прямо з них, тобто використовують пластикову тару, як вторинну сировину для виробництва флісової тканини. Для того, щоб виготовити одну толстовку-фліску, необхідно 25 дволітрових пляшок, а на чоловічу флісову шапку – 6.

Глобальна проблема забруднення планети пластиковими відходами життєдіяльності людини спричинила виникнення нової течії Recycle – вторинної переробки матеріалу. Так, вже з кінця 90-х багато виробників почали робити флісовий одяг з переробленого поліестеру. Для цього пластикові пляшки пресують, кришать, розплавляють та виготовляють поліестерові волокна, а потім і флісову тканину.

Також до складу готового флісового полотна виробники додають різні домішки, які впливають на якості кінцевого продукту:

  • Лайкра додає матеріалу зносостійкості;
  • Спандекс робить тканину більш еластичною;
  • Середній мембранний шар тришарового віндблока захищає від води та вітру.

Який чоловічий одяг шиють із флісу?

Різноманітність видів цієї тканини дозволяє використовувати її в абсолютно різних цілях. А ось найпоширенішими флісовими речами для чоловіків є спортивні кофти та толстовки. Найчастіше їх виготовляють із тканини щільністю 200 грамів на кв. м – готові вироби виходять теплими, але не надто об'ємними. Чоловіча флісова кофта компактно вміщується в туристичний рюкзак і може зігріти навіть у сильний мороз.

Також зі штучної вовни великої щільності роблять куртки та штани, на них наносять додаткове захисне напилення від вологи та вітру. Матеріал підходить для пошиття спецодягу для людей, які багато часу проводять на відкритому повітрі, для виготовлення туристичної, рибальської та мисливської амуніції.

З флісу виходить чудовий утеплювач для курток, штанів, шапок, рукавичок – він добре зігріває, але не надто об'ємний.

На холодну погоду або для зимового спорту можна купити чудові флісові аксесуари: шапки, шарфи, снуди, рукавички, рукавиці.

Поларфлісові спортивні костюми дуже популярні серед бігунів, їх використовують для тренувань в холодну погоду, оскільки матеріал не вбирає вологу, добре пропускає повітря та запобігає переохолодженню або перегріву.

Найменш щільний вид штучної тканини – мікрофліс ідеально підходить для пошиття домашнього одягу, чоловічих піжам, кофт та світшотів на кожен день.

Також фліс використовують для пошиття домашнього текстилю: покривал, декоративних наволочок. Автомобілісти часто купують флісові пледи для машини - їх зручно зберігати (займаю мало місця), вони не брудняться і швидко сохнуть.

Всі ці переваги зробили фліс одним із найпопулярніших предметів одягу будь-якого спортивного магазину. У нас на сайті ви зможете придбати чудову чоловічу флісову кофту від виробника Fruit of the loom за приємною ціною. Вона міцна, зносостійка, а фасон виробу не залишить байдужими. Фліс підходить як для спорту, туризму, активного відпочинку, так і для звичайних прогулянок, і вдома. Ви можете також у нас купити стильні чоловічі футболки, які складуть відмінний комплект разом. Телефонуйте зараз і займайтеся спортом з комфортом!