Стильні та симпатичні шапки з помпонами зараз носять і чоловіки, і жінки, і діти. Сам декоративний елемент, як тільки не називають: бомбон, бубон, балабон і ще багато інших варіантів, хоча правильним, все-таки, вважається назва «помпон», яка походить від французького pompe – пишнота, торжество. Матеріалів для виготовлення, як і назв, у пухнастого декору шапок кілька: найчастіше це нитки (будь-якої товщини та складу), а також штучне або натуральне хутро. Розміри помпону, як і їх кількість на головному уборі, зараз може бути абсолютно різними. На жіночих та чоловічих шапках він зазвичай один, а на дитячих може бути і два, і три, і більше. Нині це виключно декоративний елемент, але спочатку він мав кілька важливих функцій.

Історія помпона на шапці

Історія шапки з помпоном

Як і багато інших деталей гардеробу, головний убір з помпоном має військове минуле. Перший прообраз сучасних помпонів з'явився ще з Римської Імперії і називався «плюмаж». Виготовляли його з пір'я різного кольору та форми. Він служив відзнакою в армії і позначав певний вид військ або ранг військовослужбовця.

Декор у вигляді кульки з ниток і хутра пізніше з'явився у наполеонівській армії у XVIII ст. Тоді він прикрашав військовий головний убір ківер - високу сукняну шапку і, як і у римлян, був знаком відмінності військового рангу. За його кольором і формою можна було відрізнити простого солдата від офіцера і дізнатися про його приналежність до того чи іншого полку і роду військ.

У помпона є і «морська історія»: військові французького флоту використовували м'які помпони з ниток для захисту голови. Спочатку стелі кают на кораблях були дуже низькими, моряки часто травмувалися об них, а помпон допомагав амортизувати удар. Пізніше корабельні приміщення вже стали вищими, але декоративний елемент досі прикрашає головні убори членів екіпажу.

Помпон на шапці має і релігійне значення: квадратна беретка з бубоном, колір якого означає сан власника, є у католицьких священиків. А у мешканців Латинської Америки цей пухнастий декор можна зустріти на різних видах одягу – часто він повідомляє оточуючих про сімейне становище господаря.

Яскраво-червона шапка з бубонцем – частина національного одягу в Шотландії – берет-балморал. Раніше головні убори в'язали з ниток і скручували їх у клубок на маківці – сучасні варіанти шиють із сукна, але помпон залишається невід'ємним атрибутом. У Північній Америці за часів Великої депресії навіть була мода на берети-балморали, адже для їх виготовлення та декору не потрібно великих витрат, а виглядали вони досить мило.

Звідки на шапці помпон

Навряд чи шапки з помпоном (звані bobble hat) здатні були захистити голови буйних англійських футбольних фанатів, які розбивали їх у кров у вуличних бійках, але в 60-х роках минулого століття саме в їхній гардероб перебирається цей головний убір. Окрім уболівальників, носили шапки з помпонами також лижники, хоч і їм його присутність на шапці навряд чи полегшувала падіння. Одним словом, втративши зв'язок з військовою уніформою помпон начисто втратив і без того сумнівну функціональність, перетворившись виключно на чарівну деталь гардеробу.

Зараз шапка з бумбоном є в колекції кожного іменитого дизайнера та в гардеробі більшості модників. Головні убори з пухнастим декором то виходять із моди, то знову повертаються, змінюється їх розмір – вони то зовсім крихітні, то таки величезні; колір може бути в тон шапки або контрастним, а хутряні помпони часто підбирають за кольором до краю капюшона.