Вибір шапки – в принципі, непросте завдання навіть для дорослого, але з дитячим ще більше нюансів. Тут, крім краси, стильності та поєднання з верхнім одягом, важливо враховувати вік дитини, склад тканини та багато іншого. Про це ми зараз розповімо докладніше.

Отже, спочатку за віковими категоріями

Від новонароджених до року. У немовлят до 12 місяців голова росте дуже швидко (до 3 місяців до 2 см за місяць), тому необхідно вибирати або дуже еластичний головний убір, або купувати кілька шапок на сезон. «Із запасом» купувати не варто: велика шапка “лізтиме” на очі, а через нещільне прилягання можливе переохолодження.

Малюкам рекомендують одягати чепчик з натуральної тканини під низ. Для дітей до року вибір шапки – дуже відповідальний момент, адже саме через голову у дитини йдуть максимальні втрати, а в такому віці теплорегуляція ще не налагоджена. Головний убір обов'язково має закривати лоб, шию, вушка. Краще віддати перевагу моделі без швів та натуральним тканинам або флісовій шапці, а от вовни варто уникати. Вона може викликати алергію чи роздратування, «кусатися».

Від року до 5 років. Діти в цьому віці вже дуже активні, вони багато рухаються, їм цікаво все довкола, тому головний убір не повинен стискувати рухів. Зимова шапка для дитини до 5 років, як і для немовляти, повинна закривати вуха, шию та лоба, якщо йдеться про морозну погоду. Наприклад, шапка-труба чи вушанка. Для плюсових температур підійде і тепла шапка-біні. Цю ж модель можна носити, якщо верхній одяг має капюшон, що утеплює, і високий комір. Якщо дитина ходить у дитячий садок (і сама там одягається) купуйте головний убір без складних застібок або шапку-шолом. Для прогулянок магазинами, їзди в громадському транспорті та автомобілі краще носити з собою шапку-панчоху, щоб уникнути перегріву.

Від 5 років і більше. Старші діти вже, швидше за все, беруть участь у виборі головного убору для себе, тому варто враховувати їх переваги, а також активність дитини. Для захисту голови під час морозу підійдуть шапки з відворотом (подвійний шар тканини буде надійно закривати вуха) або комплекти – дитяча шапка з хомутом, якщо у куртки невисокий комір.

За складом тканини

Кращими матеріалами дитячого одягу вважаються натуральні, однак із цим твердженням можна посперечатися. Звичайно ж, якщо мова про бавовну, то все правильно – трикотажна шапка з таким складом тканини буде чудовим рішенням. Але з вовняними і хутряними виробами потрібно бути обережними. По-перше, можуть викликати алергічні реакції. По-друге, часто вироби без підкладки «кусаються» і викликають подразнення шкіри, особливо якщо дитина потіє під час активних ігор.

Зараз багато мам на зиму купують головні убори з флісу. Це 100% штучний матеріал, але він має низку унікальних характеристик:

  • Відмінно пропускає повітря та відводить вологу від тіла;
  • Гіпоалергенний;
  • Легкий та еластичний.

Однак флісова тканина легко продувається вітром, тому варто звернути увагу на шапки з верхнім шаром, що не продувається.

Також зараз дуже популярні головні убори з акрилу – вони яскраві, барвисті і досить зносостійкі, але на мінусову температуру 100% акрил не підходить. Найкраще придбати вироби, де у складі не менше 50% натуральної вовни – вони набагато краще зігрівають.

Вибираючи шапку із синтепоновим утеплювачем для хлопчика або для дівчинки, переконайтеся в наявності бавовняної підкладки – подвійна модель добре грітиме та комфортно носиться.

За фасонами

Різноманітність моделей, як і кольорів, і декору зараз неймовірна. Про деякі ми вже говорили вище. Вибір фасону залежить від віку дитини: для дітей віком до п'яти років обов'язкові умови – закриття лоба, шия та вуха. Тому найкращими варіантами будуть шапки-шоломи, головні убори з вушками та на зав'язках. Старші діти можуть носити шапки-біні або «панчоху», класичні в'язані шапки з відворотами і з балабоном. А шию чудово захистять шарфи чи снуди.

Головні убори для дітей також прийнято підбирати під костюм, куртку, комбінезон та взуття – щоби все гармонійно поєднувалося. На дівчинку є різноманітні моделі зі стразами, намистинами, тканинними аплікаціями, з бубоном та кистями. Хоча дитяча шапка з помпоном є доречною і в гардеробі юних джентльменів. Також на хлопчика можна знайти двосторонні головні убори: з одного боку, яскравий малюнок, з іншого – однотонний виріб в універсальному кольорі.

Розміри головних уборів для дітей

Звичайно, дитячі шапки краще міряти перед покупкою, проте зараз, знаючи всі необхідні параметри, можна замовити головний убір для дитини та в інтернет-магазині. Адже часто мамі з однорічним малюком не дуже зручно бігати по магазинах у пошуках виробу у потрібному кольорі, з бубоном або іншим декором.

Існує універсальна таблиця відповідності віку та обхвату голови, але всі малюки індивідуальні, тому мамі необхідно вимірювати все самою, а не покладатися на стандарти. Вимірювання проводимо тканинною сантиметровою стрічкою по найголовніших ділянках голови: спереду над надбрівними дугами, ззаду – по потилиці. Стрічка не повинна прилягати надто щільно! Для визначення необхідного розміру шапки із щільних матеріалів також потрібно знати глибину виробу, вона вимірюється від «ямки» на потилиці до чола. Еластичні в'язані вироби та шапки-біні не потребують таких вимірів.

Використовуючи всі вищезгадані особливості головних уборів для малюків, вам не важко зробити правильний вибір.