Що таке фліс?

фліс фотоФліс - це 100% синтетичне неткане полотно, його виробляють з поліестеру та інших штучних матеріалів. Назва "fleece" з англійської означає "шерсть", але фліс - це синтетика, а не натуральна тканина і з загального у них хіба, що здатність зігрівати. Для виготовлення флісової тканини часто використовують вторинну сировину – пластикові пляшки та плівку.

Така еко-концепція дозволяє створювати теплий приємний на дотик одяг та боротися із забрудненням планети.

Які основні характеристики флісу?

Основні характеристики є головними перевагами цього одягу:

  • Мала вага – тканина дуже легка, тому фліс – чудово підходить для дітей.
  • Еластичність – матеріал добре тягнеться, не сковує рухів, але при цьому тримає форму – вироби не деформуються.
  • Зносостійкість – при правильному догляді флісовий одяг служить дуже довго, не втрачає своїх властивостей та має презентабельний зовнішній вигляд.
  • Не вимагає спеціального догляду – речі з цієї тканини не потребують прасування, їх можна складати, не боячись заломів.
  • Повітропроникність – фліс – дихаючий матеріал, він відмінно пропускає повітря, не допускає перегрівання, але у вітряну погоду легко продувається – краще поверх одягати мембранний одяг.
  • Не вбирає вологу, відводить її від тіла.
  • Швидко сохне і гріє навіть у вологому стані.
  • Гіпоалергенний – штучний матеріал не викликає алергічних реакцій та підходить для дитячого одягу.
  • Антибактеріальна – синтетична тканина – непридатна для розмноження бактерій, пилових кліщів, молі, цвілі.
  • Має високу теплоізоляцію.
  • Невисока ціна завдяки недорогій сировині та відсутності патенту на флісову тканину.
  • Легко спалахує – одяг з флісу краще сушити подалі від відкритого вогню.

Види флісу

Крім загальної назви «фліс» часто зустрічаються також «поларфліс», «мікрофліс», іноді у складі виробу пишуть поліестер або поліефір. У чому різниця? Який буває фліс та його види? Чим відрізняється фліс від мікрофлісу?

Флісова тканина може бути різної товщини та щільності:

  • Мікрофліс має густину 100 г/кв.м. З цього флісу шиють одяг для дітей, спідню білизну.
  • Фліс середньої щільності (200 г/кв. м) найпоширеніший. Його використовують для пошиття кофт, толстовок, штанів, спортивного екіпірування, домашнього текстилю.
  • Щільний (300 г/кв. м) підходить для зимового одягу, ковдр.
  • Надщільний (від 400 г/кв. м) розрахований на екстремальні температури. З нього виготовляють туристичний та спортивний одяг, похідне спорядження.

На питання «Який фліс найтепліший?» відповідь очевидна, але в надщільному матеріалі не дуже зручно рухатися через його об'єм.

Часто виробники використовують назву «полартек» та ускладнюють вибір покупця «полартек» або «фліс», але це не більше ніж маркетинговий хід. По суті «полартек» – це і є фліс, лише з покращеними характеристиками. Не окремий матеріал, а назва торгової марки. А ось поларфліс – це тканина з флісу та лайкри.

Що тепліше: синтетичний фліс або натуральна вовна?

Нещодавно в Болгарії один відомий блогер Росс Гілмор провів дослідження, в результаті якого з'ясував, що і в сухому, і в мокрому стані ці дві тканини зберігають тепло однаково. Але не варто забувати, що вироби із флісу висихають набагато швидше, а значить, гріти вони будуть значно раніше, ніж аналогічні вовняні. Цей фактор є вирішальним при виборі одягу для спорту та туризму, особливо якщо турпохід триває кілька днів, але важливо не забувати, що флісові речі не можна сушити над багаттям.

У будь-якому випадку, не варто забувати, що фліс це середній утеплювальний шар. Ідеальним поєднанням буде термобілизна із вовни, а вже на неї тепла флісова кофта. І вибираючи, що тепліше фліс чи махра, чи байка – звертайте увагу на мету використання, адже махра та байка – натуральні тканини, а фліс – штучна.

Як краще прати флісовий одяг?

Флісові куртки, кофти та інший одяг перуть, вивернувши на виворот, як і для одягу з інших матеріалів: блискавки застібаємо, гудзики розстібаємо. Цей прийом дозволить уникнути пошкодження «петельок» замком та виривання ґудзиків. Важливо не тільки при якій температурі прати фліс, але і в якому режимі: 30-40 градусів на «делікатному» пранні з милом або рідким засобом, без використання, відбілювачів, засобів для виведення плям, кондиціонерів. Якщо одяг дуже забруднений – замочіть його на 1-2 години. Фліс краще не віджимати. Сушити – у розгорнутому вигляді при кімнатній температурі, під відкритими променями сонця краще не залишати, уникати відкритого вогню (згадайте, з чого робиться фліс – поліестер легко спалахує).

фліска фото

Як носити фліс?

Як вже було помічено, фліс – це середній шар одягу, тобто на голе тіло його краще не вдягати. Перший шар – футболка, майка чи термобілизна, другий шар – фліс, третій шар – куртка чи ветровка.

При якій температурі краще використовувати фліс?

Обираючи флісову кофту потрібно враховувати активність фізичних рухів та температуру навколишнього середовища. При високій активності організм потіє і нагрівається, у такому разі бажано вибрати фліс тонше та з вентиляційними отворами. При температурі вище 7 градусів рекомендується мікрофліс. Якщо температурі нижче 7 градусів – краще щільний фліс із довгим ворсом. Для температури нижче 0 теж важливо визначиться, що краще фліс або овчина, холлофайбер, синтепон використовувати як утеплювальний шар. Тут все залежить від фізичної активності та особистих переваг, оскільки всі ці матеріали чудово зігрівають.

Чи можна прасувати фліс праскою?

Сушити на батареї, відпарювати та гладити фліс не можна, якщо Ви хочете зберегти тканину. Крім того, завжди потрібно дивитися на етикетку, на ній вказана точна інформація про догляд за флісовими куртками та кофтами. Але важливо пам'ятати, що при температурі вище 60 градусів волокна флісу починають плавитися і цей процес вже необоротний.

Як вибрати хороший фліс?

Перше, на що варто звернути увагу: скільки коштує фліс. Цей матеріал сміливо можна назвати бюджетним, але надто низька ціна свідчить про погану якість. Така тканина може швидко взятися катишками, розтягнуться.

Другий важливий аспект – додаткова обробка тканини. Для флісу використовують різноманітні напилення, щоб боротися з його недоліками: займистістю та електризацією.

І третій аспект – склад. Тканина може містити лайкру, спандекс та інші домішки, що покращує якість матеріалу, його зносостійкість.

Де купити фліс?

Найпростіший спосіб купити флісовий одяг – замовити його в інтернеті прямо з дому з доставкою по всій території України. У нашому інтернет магазині Ви зможете знайти якісні чоловічі флісові кофти та куртки. Рекомендуємо звернути увагу на модель теплого флісу R115M від виробника Result. Модель щільна, якісна і має чудові характеристики.

Вдалих Вам покупок!