Фліс: склад, види та властивості тканини

Флісова тканина була створена фахівцями американської компанії Malden Mills у 1979 році. Виробники назвали матеріал Polarfleece, але в результаті всі почали говорити просто "фліс". Автори ідеї навіть отримали Нобелівську премію з хімії за створення універсальної тканини, яка зовсім не вбирає вологу, але при цьому добре пропускає повітря і зберігає тепло.

жіночі фліски фото

Перші флісові кофти були створені виключно для спортсменів, які займалися зимовими видами спорту: альпінізм, сноубординг, катання на лижах і ковзанах, а також зимовий туризм. Але фліси швидко припали до смаку звичайним людям, і почали активно продаватися. В Україні фліски з'явилися десь у середині 90-х років і спочатку сприймалися як «синтетика, яка шкідлива». Але ті, хто «ризикнули» купити фліску, дуже швидко зрозуміли, що вона має відмінні якості, що автоматично робить її не шкідливою. Що це за якості?

  1. Фліс абсолютно не вбирає вологу, на відміну від натурального одягу.
  2. Матеріал дуже теплий. Основним завданням творців було виготовити тканину, яка зігріватиме, навіть якщо намокне.
  3. Фліс добре пропускає повітря, при цьому зігріваючи тіло.
  4. Матеріал не алергенний. Людям, які через алергію не можуть носити вовняні речі, фліс став просто подарунком.
  5. Тканина еластична, не сковує рухів і дуже зручна.
  6. Фліс приємний на дотик, не «колеться» і не «кусається».
  7. Зносостійкість флісових кофт дивує, їх можна носити кілька сезонів просто не знімаючи.
  8. Флісові речі займають дуже мало місця, легко перуться та швидко сохнуть.

Таким чином флісова тканина стала справжнім проривом у тканинній індустрії, а флісові кофти давно вже «нешкідливий» одяг.

Склад флісу – 100% штучні волокна: або сам поліестер, або поліестер з додаванням:

  • лайкри, для більшої зносостійкості (поларфліс);
  • спандекса, для більшої еластичності;

Також на основі флісу виробляють багатошарові тканини з унікальними властивостями:

  • Біполарфліс складається з двох шарів: один, що утеплює, інший волого- або вітрозахисний. Цей матеріал можна використовувати для пошиття верхнього одягу.
  • Віндблок має три шари: зовнішній та внутрішній – м'який фліс, середній – вітрозахисний.

Флісова тканина буває декількох видів, які відрізняються за щільністю та метою використання.

  • Мікрофліс має найнижчий показник густини – 100 грам на кв. м. Він чудово підходить для пошиття жіночих домашніх костюмів, піжам, дитячого одягу.
  • Тканина із щільністю 200 грам на кв. м вважаються найпоширенішою та підходить для кофт, толстовок, штанів, цей фліс використовують як утеплювач.
  • Щільний і надщільний (300-600 грам на кв.м) використовують для туристичного спорядження або спортивного одягу. Такий фліс, наприклад, підходить для бігу взимку.

За видом обробки:

  • Антипілінгова (запобігає появі катишків);
  • Антистатична (від електризації матеріалу);
  • Водовідштовхувальна;
  • Протизаймиста;

Матеріал може бути одно- та двостороннім.

жіночий фліс 2019 фото

>

Як правильно носити фліс, щоб він був «нешкідливим»?

Стереотип про шкідливий синтетичний склад флісової тканини розвіяний сорока роками активного носіння одягу з цього матеріалу мільйонами людей та сотнями наукових досліджень на цю тему, але щоб фліс був 100% нешкідливим, речі з нього потрібно носити правильно!

Тканина має масу унікальних позитивних характеристик, але є й недоліки у флісу, які важливо враховувати та вміти з ними справлятися:

  • Вітропродувність. Матеріал добре пропускає повітря, але у вітряну погоду його продуває наскрізь і в одязі з нього дуже холодно, тому речі з флісу необхідно надягати під вітровку, мембранну куртку або інший одяг, що не продується. Однак деякі виробники вирішили цю проблему за допомогою спеціальних просочень і напилень - звертайте увагу на етикетку, купуючи кофти та комбінезони з флісу. Зазвичай ціна на такі речі вища, ніж аналогічні без обробки.
  • Промокання - зворотний бік позитивної якості - тканина не вбирає вологу, але в дощ у флісовому одязі ви промокніте наскрізь, тому, знову ж таки - поверх фліски дощовик або мембранна куртка і вам тепло, сухо і комфортно навіть у зливу. Цю проблему теж вирішують ще на етапі виробництва та вказують інформацію про додаткові шари та напилення на етикетці.
  • Легкозаймистість. Синтетичні волокна вже за 60 градусів починають плавитися, тому важливо уникати відкритого вогню, не сушити речі біля багаття і не прасувати праскою.
  • Електризацію штучної тканини багато виробників також усувають напиленням, а якщо такого немає - можна скористатися спеціальним спреєм.

Також є загальні правила носіння флісового одягу на вулиці: під низ одягати натуральну річ чи термобілизну, поверх мембрана чи дощовик, адже ми вже знаємо на яку погоду фліс не підходить як верхній одяг. Для домашніх речей ці правила можна порушувати. Наприклад, жіночу піжаму з флісу можна носити і на голе тіло, а поверх флісової кофти для дому немає необхідності одягати ще щось.

Щоб одяг з флісу не втрачав своїх властивостей і служив довго – необхідно дотримуватися простих порад щодо догляду:

  • Прати в делікатному режимі з рідким засобом і без засобів для виведення плям і відбілювачів.
  • Не прасувати праскою;
  • Сушити подалі від відкритого вогню.

Наш інтернет магазин Fotl.com.ua пропонує до Вашої уваги чудові жіночі флісові кофти від виробника Fruit of the loom. Модель жіночої флісової кофти 62-066-0 приталена, щільна, на блискавці та з потайними кишенями. Це те, що потрібно, і те, що Ви шукали. Телефонуйте прямо зараз і ви зможете купити жіночий фліс за вигідною ціною з доставкою по всій Україні.