Ось уже кілька весняно-осінніх сезонів поспіль світшот, як чоловічий, так і жіночий, займає впевнене місце у списку популярного одягу. Назва походить при поєднанні двох англійських слів - "sweater" і "shirt" (у перекладі " светр" і "сорочка"). Поява на світ цього світшота так само тісно пов'язана з цими двома видами одягу.

Світшот – історія трендової речі

Жіночий світшот фото

Колись у XX столітті в Америці в штаті Алабама приватний підприємець Бенджамін Рассел заснував підприємство з виробництва нижньої білизни. Коли його син Бенні поскаржився батькові, що йому дуже незручно грати у футбол і тренуватися в вовняному светрі, Бенджамін придумав рішення: створив сорочку вільного крою з бавовни, яка й отримала назву світшот. Новий виріб чудово впорався з поставленим завданням: не парив, вбирав вологу і не сковував рухів. Незабаром світшот сподобався і звичайним людям, і він був поставлений на серійне виробництво.

Так Бенджамін Рассел заснував компанію Russell Athletic, яка і зараз шиє першокласні світшоти і для професійних спортсменів, і для звичайних споживачів.

Пізніше виготовленням трикотажних кофт почала займатися компанія Knickerbocker Knitting Company, яка зараз зветься Champion. Саме ККС належать ідеї нововведень у виробництві світшотів: нашивки у вигляді великих літер команд та нова технологія виробництва тканини з горизонтальним плетінням ниток. Одяг з такого матеріалу менше сідав після прання і не деформувався. Але сама технологія була трудомісткою і займала багато часу, тому зараз її практично не використовують. На пострадянському просторі трикотажні светри з'явилися на початку 90-х та асоціюються більше не зі спортом, а з молодіжним вуличним стилем одягу. В останні десятиліття світшоти стали неймовірно популярними – їх носять чоловіки, жінки та діти.

Так що ж таке світшот?

Світшот - це не светр, не толстовка і не джемпер. Він має чіткі відмінності:

  1. Склад тканини. Світшот завжди виготовлений з матеріалу, який підходить для спорту - бавовна або поліестер, в'язка переважно футрова. Звичайно, в дизайнерських моделях зустрічаються світшоти з шовку, шкіри та вовни, але це виняток із правил. Чоловічі та жіночі світшоти на осінь та зиму утеплюють флісом, в останніх колекціях жіночих світшотів 2019 є моделі з неопрену.
  2. Крій. Світшот завжди шиється без каптуру, кишень і блискавок, як правило, в стилі оверсайз, але є й приталені моделі. Крім того, рукави пошиті регланом, але іноді можна зустріти і втачний рукав зі спущеною лінією плеча. Виріз горловини зазвичай круглий, можливо з клинком-трикутником спереду, який на початку історії світшотів був важливою функціональною частиною - він вбирав вологу і робив воріт еластичнішим для зручності одягання, зараз це просто декоративний елемент. Манжети та низ кофти – з трикотажної гумки.
  3. Колір. Зазвичай світшоти однотонного кольору: білий, чорний або сіро-ліловий, але також можна знайти яскраві забарвлення. Вироби крою «реглан» часто шиють із контрастними рукавами. Останнім часом великою популярністю користується нанесення малюнків на світшоти – абстракцій, мультяшок, геометрики, назв груп та багато інших цікавих написів та принтів. Модні жіночі світшоти прикрашають аплікаціями з тканини, хутра, каміння, страз.

З чим носить світшот?

Зручна та практична трикотажна кофта давно перестала бути одягом тільки для спорту, щороку відомі стилісти пропонують все нові варіанти її носіння та стирають межі між стилями, прокладаючи дорогу світшотам навіть до офісного гардеробу. Але про все по порядку!

Базові світшоти актуальні у будь-якому стилі: спортивному, мілітарі, кежуал, напівофіційному, неформальному. Ці моделі краще купувати у стриманих тонах, без яскравих принтів – так їх можна буде сміливо поєднувати з будь-яким одягом та створювати нові стильні образи. Якщо ж ви віддаєте перевагу яскравим барвистим трикотажним светрам і масштабним малюнкам, варто серйозно підходити до вибору низу: спідниці та штани повинні бути однотонними або не дуже строкатими.

Світшот + штани

На кожен день підійдуть джинси будь-якого фасону - від вільних бойфрендів до вузьких скінні, светр можна або надіти «навипуск», або заправляти. Відмінно поєднуються світшот та легінси або лосини. Для роботи підійдуть класичні або вкорочені вузькі штани, а під кофту можна вдягнути білу блузку, взуття може бути і на підборах, і без нього.

Трикотажний светр + спідниця

Довжина та фасон низу, а також забарвлення верху залежать від ситуації:

  • Для прогулянки містом, на побачення чи зустріч із подругами можна одягнути яскравий світшот, коротку джинсову спідницю та кеди. Дуже жіночно трикотажний светр виглядає з мереживним або шифоновим низом під туфлі-човники або босоніжки на шпильці.
  • В офісному варіанті виграшний тандем: світшот + спідниця-олівець. І те, й інше у стриманих тонах: наприклад, чорний низ і сірий чи білий верх.

З шортами

Жіночий світшот із принтом добре гармонує із шортами. Вони можуть бути як спортивними, так і джинсовими чи текстильними. Взуття теж будь-яке: влітку босоніжки, балетки, кеди; для осіннього образу чоботи чи черевики, взимку під твідові шортики – ботфорти чи уггі.

Під сукню або замість сукні

Теплий світшот, одягнений поверх легкої шифонової сукні виглядає дуже романтично, також добре виглядає поєднання із сукнею-майкою. Цього сезону модно носити подовжені моделі як сукня з лосинами або щільними колготками, взуття – ботфорти, черевики, уггі, місяцеходи, утеплені кросівки – загалом на будь-який смак.

У нашому інтернет магазині Fotl.com.ua Ви зможете купити чудову модель жіночого світшота від виробника Fruit of the loom. Ця модель чудово сідає, чудово підкреслює жіночу фігуру, а при необхідності приховує недоліки. Натуральна тканина забезпечує комфорт. Замовляйте зараз і Ви не пошкодуєте!

жіночий світшот 2019