Одна з назв трикотажної вільної кофти – «толстовка» – походить від прізвища великого російського письменника Льва Миколайовича Толстого. Однак спільного у сучасної толстовки та одягу тих часів, коли жив письменник, лише вільний крій та манера носіння «навипуск».

Крім того, є ще дві назви:

  • худі – від слова hood, що означає з англійської капюшон;
  • кенгурушка – логічно припустити, звідки пішло: на цих кофтах спереду часто нашивають велику трапецієподібну кишеню, яка візуально нагадує сумку кенгуру.

Хто вигадав назву «толстовка»?

підліткові толстовки 2019 фото

>

На це питання точної відповіді немає, натомість ми знаємо «коли»: Лев Толстой вперше сфотографувався в толстовці 1868 року, тоді це була довга сорочка з коміром і поясом та закладеними на грудях воланами. Так, мало схоже на сучасну толстовку, але суть такого одягу була вже тоді, як, утім, і зараз бунтарська. Лев Толстой у такий спосіб висловив протест проти норм поведінки і одягу свого часу: письменник ставився до еліти суспільства і мав одягатися як дворянин і поводитися належно, але він вважав за краще одяг простих селян, а не костюми, жив у невеличкому селі і займався сільським господарством.

З моменту його першого фото сорочку почали називати толстовкою, а багато послідовників та однодумців Толстого теж почали носити «селянський одяг». Звичайно, письменник не був її автором, адже в основі лежить робоча сорочка, яка активно використовувалася в селах задовго до Толстого. Але як би там не було, саме ця толстовка є дальньою родичкою сучасних худі.

"Худі" та "світшоти" родом з Америки

модні толстовки фотоБагато фахівців з історії одягу вважають, що також прототипом сучасної кенгурушки були довгі сорочки з капюшоном середньовічних ченців і ряси католицьких священиків через візуальну схожість капюшона і великих кишень.

Одяг, який був схожий на сучасні толстовки не лише зовні, а й за матеріалами, характеристиками та метою використання з'явився у 1920-1930 роках в Америці. Практично одночасно її почали шити кілька виробників одягу, і вона стала зручною та практичною заміною вовняним светрам. Трикотажні кофти сподобалися і спортсменам, і звичайним робітникам – швидко стали частиною повсякденного гардеробу. Перші світшоти та худі були непримітного сірого кольору (зараз вони вважаються класичними), але у 1930-х на них почали наносити логотипи спортивних команд та різні малюнки – так з'явилися толстовки з принтом. Ідея припала до смаку студентам зі США та Великобританії і на світшотах почали красуватися емблеми відомих університетів, а сам одяг зі спортивної та робочої перетворився на повсякденний.

У 70-х роках в Америці стався бум вуличної культури та моди. Хіп Хопери та репери, які до цього «ховалися» у підвалах, стали виходити на вулиці, і ні в чому іншому як худі. Крім того, кенгурушки були дуже популярними серед художників вуличного живопису - графіті, тому що в кишені чудово вміщалися балончики, а капюшон добре приховував обличчя.

З того часу толстовка стала невід'ємним атрибутом вулиці, а після виходу фільму про боксера Роккі Бальбоа, який займався в кенгурушці, толстовка стала символом завзятості та досягнення мети.

На пострадянському просторі ніхто не знав, що таке «худі» і навіщо воно необхідне, але всім була відома назва «олімпійка» - вільний спортивний одяг. Тільки в 90-ті «нові» назви звичної речі з'явилися у лексиконі та позначили модні підліткові толстовки. Як і в Штатах, спочатку такі речі були до смаку лише молоді, але незабаром практичність і універсальність крутих світшотів оцінили всі: і чоловіки, і жінки, і діти.

Зараз худі з принтом вже нікого не здивуєш: від їхніх кольорів та різноманітності малюнків очі розбігаються. Головне – знайти річ відмінної якості!

Якщо зараз Ви ставите собі питання, де можна купити модне чоловіче худі? То й на це запитання ми маємо відповідь. Наш інтернет-магазин Fotl.com.ua пропонує Вашій увазі чудову модель чоловічої толстовки з капюшоном від американського виробника Fruit of the loom. Вона якісна, зручна і є у багатьох різних кольорах. Ви можете купити товар прямо у себе вдома та замовити доставку по всій Україні. Будьте модними разом із Fotl.com.ua! Вдалих покупок!